У закордонному європейському видавництві «BaltijaPublishing» вийшла друком колективна монографія «Ukrainian society in the digital era : Scientific monograph. Riga, Latvia: Baltija Publishing, 2025». Співавторами книги є завідувач кафедри Володимир ЗАЙЧЕНКО і доцент Михайло РУТИНСЬКИЙ. Зокрема, ними підготовано 4 розділ монографії: «Restaurant business and food delivery services in Ukraine in the digital era: the economics of deepening strategic partnerships».

У руслі наукових досліджень кафедри в цій частині колективної монографії висвітлено напрацювання авторів щодо реалій функціонування й розвитку стратегічного партнерства між ресторанною індустрією та службами доставляння їжі в Україні за останні роки.
Авторський (четвертий) розділ монографії відображає результати теоретичних та прикладних досліджень у ресторанній сфері, розкриває актуальні проблеми функціонування та сервісного наближення галузі до споживача в кризових реаліях сьогодення, аналізує вплив чинника диджиталізації на економіку онлайн-збуту ресторанної продукції в Україні у 2019-2025 рр., явища трансформації сервісного менеджменту в умовах зміни вимог споживачів та загальних тенденцій глобалізаційної цифровізації та інформаційної конкуренції брендів і компаній ресторанного бізнесу в інтернеті.
Структурно дослідження науковців кафедри складається із трьох розділів:
- Ресторанна індустрія України: економічні тренди та поглиблення цифровізації бізнесу;
- Служби доставляння їжі в Україні у цифрову еру: прогрес технологічної конкуренції всупереч викликам воєнного стану;
- Перспективи коеволюційної цифровізації українського суспільства (споживачі), служб онлайн-замовлення & доставляння їжі (посередники) та ресторанної індустрії України (виробники).
Авторами розроблено науково-практичні рекомендації щодо вдосконалення практики колаборації між посередниками збуту та виробниками ресторанної їжі; щодо інноваційної активності у царині розбудови інфраструктури онлайн-збуту продукції ресторанної індустрії України як стратегічного вектора забезпечення підвищення конкурентоспроможності та соціальної віддачі бізнесу (з урахуванням досвіду країн ЄС, США, держав Східної Азії).
Автори висловлюють вдячність редакційній колегії й видавцям книги за надану можливість представити у колективній монографії актуальні наукові дослідження кафедри економіки, підприємництва та готельно-ресторанної справи економічного факультету ЦНТУ.
Аудиторія монографії «Ukrainian society in the digital era»: студенти та аспіранти, науковці, менеджери підприємств, яких цікавлять нагальні проблеми розвитку українського суспільства у цифрову еру у контексті сучасних глобалізаційних процесів.
Rutynskyi M., Zaychenko V. (2025). Restaurant business and food delivery services in Ukraine in the digital era: the economics of deepening strategic partnerships. Ukrainian society in the digital era : Scientific monograph. Riga, BaltijaPublishing, P. 58–86. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-572-3-4.
З електронною версією колективної монографії «Ukrainian society in the digital era» здобувачі та усі охочі мають змогу ознайомитися на сайті видавництва «BaltijaPublishing», а також у репозитарії Центральноукраїнського національного технічного університету.

