Винна гастровечеря у місті Кропивницький

Головна > Новини > Винна гастровечеря у місті Кропивницький

05 червня 2025 року викладачі кафедри д.е.н., професор Олексій ГУЦАЛЮК та к.е.н., професор Марія БУГАЄВА на запрошення стейкхолдера та керуючої рестораном «Familia Garden» Ліни ГАЙДУК взяли участь у винній гастровечері за аутентичними рецептами старовинних страв із книги «Смачна Кропивниччина», яка стала справжнім святом смаку, культури та традицій.

Винна гастровечеря – це професійний ресторанний захід, під час якого страви гармонійно поєднуються з вином, щоб створити неповторний смаковий досвід. У векторі розвитку освітньої програми J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» вечір став прикладом успішної синергії між освітою та бізнесом.

Книга «Смачна Кропивниччина» від фольклорно-етнографічного проєкту «Баба Єлька» є унікальним виданням, присвяченим традиційним стравам, які готували жителі Кіровоградщини на початку ХХ століття. Меню вечері включало три традиційні страви (фаршировану щуку із с. Бузникувате, качку на вишняку із с. Піщаний Брід та торт «Кропивницький», яким поділилась Неоніла ЛЕБЕДЧЕНКО під час експедиції у с. Зоря, Первозванівської громади). Страви переосмислив шеф-кухар Станіслав ІВАНЧЕНКО. До слова, робота з локальними продуктами не лише продемонструвала багатство місцевої гастрономії, а й підкреслила важливість збереження кулінарної спадщини. Кожну страву супроводжувало ретельно підібране вино, що гармонійно розкривало смакову палітру поданих позицій.

Відома сомельє з 12-річним стажем Валерія ТАМОДУРОВА вишукано представляла і супроводжувала презентацію вин. Біле вино гарно поєднується зі стравами з морепродуктів, риби, салатів, сирів та фруктових десертів. Червоне вино добре пасує до страв з червоного м’яса, грилів, сирів та десертів з шоколадом. Рожеве вино може бути чудовою основою для легких страв, таких як салати, овочі на грилі та сири. Ігристі вина, такі як шампанське, кава, просекко добре підходять для аперитивів, десертів та святкових заходів.

Меню з традиційних страв представила упорядниця книги «Смачна Кропивниччинна» Інна ТІЛЬНОВА. Вона розповіла про традиційні практики харчування наших предків, продукти, які мали ризик зникнути назавжди з наших столів, та способи популяризації кулінарної спадщини.

Участь викладачів у подібних ініціативах сприяє поглибленню практико орієнтованої складової освітньої програми, зміцненню зв’язків з роботодавцями та формуванню актуального освітнього середовища для майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи.

Захід став прикладом ефективної співпраці закладу вищої освіти з представниками індустрії гостинності й справжнім культурним досвідом, що популяризує локальні традиції та підтримує гастрономічний туризм регіону. Щиро вдячні за запрошення та неймовірно вишукану вечерю.

Інстаграм-сторінка ресторану «Familia Garden».

Інстаграм-сторінка фольклорно-етнографічного проєкту «Баба Єлька».

Сайт фольклорно-етнографічного проєкту «Баба Єлька».